HVG Law heeft een groot notariaat met expertise in zowel Corporate M&A en Real Estate. In dit interview nemen Willemijn en Jan Hein je mee in de wereld van de notariële Real Estate praktijk van HVG Law.
Jan Hein: HVG Law heeft een strategische alliantie met EY Tax in Nederland, dat maakt onze positie uniek.
Willemijn: We hebben verschillende soorten cliënten: institutionele partijen, maar ook veel grotere MKB-klanten, nationaal en internationaal. Het komt in projecten ook geregeld voor dat we particulieren bijstaan. EY Tax staat klaar als onze cliënten belasting advies nodig hebben. Dat werkt heel fijn.
Jan Hein: Het brengt een groot voordeel met zich mee dat wij dat advies ‘inhouse’ kunnen aanbieden. Je schakelt met de BTW en overdrachtsbelasting deskundigen. Dat maakt ons toch bijzonder ten opzichte van andere notariskantoren.
Kan je wat meer vertellen over de notariële Real Estate praktijk van HVG Law?
Jan Hein: Wat we altijd zeggen over onze praktijk is, dat het heel divers is en vooral uit vaste cliënten bestaat. In de meeste zaken schakelen we direct met de cliënt of met zijn/haar managementteam. De lijntjes zijn erg kort.
Ik vind het leuk om bij de ondernemers zelf aan tafel te zitten en daardoor meer een soort trusted-advisor te zijn dan alleen een juridisch adviseur. Een groot deel van de vragen of acties die cliënten bij ons neerleggen kunnen we zelf oplossen maar soms schakelen we daarvoor ook weer met andere collega’s, waaronder de andere disciplines van HVG Law en ook EY Tax.
Willemijn: Het leuke is dat wij alleen vastgoed in Nederland passeren. Het kan dan zo zijn dat je door Nederland rijdt en regelmatig een project tegenkomt waar je aan hebt gewerkt.
Jan Hein: We hebben allebei redelijk wat ervaring. Op best wat plekken denk je: ‘oh daar hebben we de overdracht gedaan’ of ‘daar hebben we een opstalrecht geregeld’. Nu zijn we bijvoorbeeld met een project in Amsterdam bezig waarbij een oud schoolgebouw wordt omgebouwd naar woningen + een nieuwbouwstuk erbij, dat zijn wel plekken die je daadwerkelijk ziet veranderen. Het werk is tastbaar en zichtbaar!
Willemijn: We hebben naast onze Nederlandse klanten bijvoorbeeld ook klanten uit het buitenland – buitenlandse investeerders. De zaken die dan bij ons via de buitenlandse investeerders terecht komen, hebben allemaal te maken met vastgoed in Nederland.
Wanneer er een overname plaatsvindt van een vastgoedonderneming, kan daaruit voortkomen dat er een due dillegence gedaan moet worden. De aanpalende secties zijn bijvoorbeeld M&A – je ziet vaak overnamen waarbij de ondernemer gedeeltelijk in vastgoed zit of waar kantoren/werkplaatsen zijn waar iets gedaan mee moet worden in het kader van een overname, dan kijken we mee. We hebben faillissementen meegemaakt van ontwikkelaars/bouwers waarbij vastgoed verkocht moet worden of waarover geadviseerd moet worden – ook kijken we mee bij vastgoedadvocatuur die contracten schrijven of waar wij uitvoering aan geven aan de overdracht, daar zie je ook weer een belangrijke samenwerking.
Afgelopen jaar hebben wij ook met zaken van EY Tax meegekeken, denk bijvoorbeeld aan herstructureringen van niet beursgenoteerde vastgoedfondsen waarbij door allerlei fiscale regelingen van alles moet worden veranderd. In die zin zitten wij overal tussen.
We zijn eigenlijk een unieke spil binnen kantoor. Iedereen heeft iets aan ons – zo kun je het zien.
Wat heeft jullie doen besluiten om het notariële vastgoed in te gaan?
Willemijn: Ik wist niet zo goed wat ik wilde gaan studeren. Ik heb met meerdere personen meegelopen waaronder één keer met mijn nichtje. Zij werkte destijds bij een groot notariskantoor. Zo ben ik eigenlijk in de bachelor notarieel recht gerold. Na mijn propedeuse heb ik voor het notarieel recht traject gekozen. Het begon met een voorliefde voor persoon- en familierecht, alleen vond ik mezelf daar destijds te jong voor. Ik vond het lastig om mensen van 45-50 jaar te adviseren over testamenten en huwelijkse voorwaarden terwijl ik toen zelf niet wist wat het emotioneel voor je betekende.
Tijdens de bachelor kwam ik in aanraking met vastgoedrecht wat ik heel leuk vond. Ik heb toen gekozen om hier verder in te duiken en dat komt eigenlijk door mijn collega Jan Hein, bij wie ik op de kamer zat tijdens mijn eerste baan. Destijds nog bij een ander kantoor.
Jan Hein: We go way back! Echt een tijd geleden.
Bij mij ging de keuze voor het notarieel recht ongeveer hetzelfde. Het begon met het halen van de propedeuse. Je gaat kijken welke vakken je leuk vindt en welke je goed liggen. Mij spraken de privaatrechtelijke vakken het meest aan. Toen voor het notarieel recht traject gekozen. Toen ik afstudeerde was er veel vraag naar kandidaten. Voordat ik afgestudeerd was kreeg ik al een baan aangeboden.
Mijn carrière ben ik toen gestart op een notariaat in Amsterdam op het ondernemingsrecht. Dat heb ik voor drie jaar gegaan. Toen ben ik met een partner overgegaan naar de vastgoedsectie om die daar te verstevigen en sindsdien doe ik eigenlijk vastgoed. Het past mij beter. Het tastbare vind ik interessant en met name ook de communicatie met de cliënten zelf. Het is allemaal wat dichterbij en directer dan bij ondernemingsrecht.
Staan er momenteel vacatures open binnen het notariaat?
Beiden: Ja zeker, wij zijn op zoek naar versterking binnen ons team. Een starter en een ervaren kandidaat-notaris. Gezien het feit dat het werk binnen de praktijk toeneemt, is versterking absoluut welkom.
Voor de starter zoeken we iemand die net is afgestudeerd, die het notariaat leuk vindt en die interesse heeft in het vastgoed. Je krijgt veel zelfstandigheid en daarmee ook verantwoordelijkheid. Zo werken we zelf ook – hands on. Op die manier leer je snel.
Wij zitten zelf voornamelijk op kantoor. Voor onze werkzaamheden kan het noodzakelijk zijn om op kantoor te werken (denk aan aktes passeren, cliënten ontvangen) en daarnaast is het voor het sociale aspect ook belangrijk. We hebben een groot, leuk, notarieel team. Het is alleen maar gezellig om bij elkaar binnen te kunnen lopen, te lunchen of te borrelen.
Is er nog iets dat je graag wilt delen?
Willemijn: Het is superleuk om hier bij HVG Law te werken en eigenlijk een gemiste kans als je dat niet doet.
Jan Hein: Als je er blanco instaat, kan je je hier op vastgoed, goed ontwikkelen. Het is een groot kantoor met interessante zaken, het is niet zo groot dat je een klein onderdeel in een enorm verhaal bent. Je kan daardoor echt je eigen bijdrage leveren. Het is belangrijk dat je mensen hebt die opleiden, die zijn er. Dat is de belangrijkste factor om verder te komen.
Heb je vragen over de openstaande vacatures binnen het notariaat? Neem dan contact op met Fee Steijaert via fee.steijaert@hvglaw.nl of via 06 21 25 22 48.