Overslaan naar content

Quinty Schinkel

Kandidaat-notaris

Wie ben je, waar kom je vandaan, waar gestudeerd etc.?

Ik ben Quinty Schinkel, 26 jaar en ik ben sinds januari gestart als kandidaat-notaris Corporate M&A bij HVG Law in Rotterdam. Mijn studieloopbaan begon bij de studie HBO-Recht in ‘s-Hertogenbosch, waarbij ik na het behalen van mijn propedeuse overgestapt ben naar de Universiteit Utrecht om te beginnen aan de bachelor Rechtsgeleerdheid. In mijn tweede jaar moest ik de keuze maken tussen het notarieel traject of het toga traject. Hierbij ben ik voor het notariële traject gegaan, puur op basis van het vakkenpakket wat mij aansprak. Net als velen dacht ik eerst dat ik voor het strafrecht zou gaan, maar toen ik het vak Vennootschaps- en Rechtspersonenrecht kreeg wist ik dat het ondernemingsrecht mijn eindbestemming zou gaan worden. Het rechtsgebied is ontzettend dynamisch en hier zit heel veel speling in waardoor ik niet uitgeleerd raak.

Nadat ik mijn bachelor had afgerond ben ik gelijk doorgegaan met de Master Notarieel Recht, ook aan de Universiteit Utrecht. Omdat ik nog twijfelde over de rol die ik in mijn carrière wilde gaan vervullen, advocaat of notaris, heb ik besloten ook de Master Onderneming en Recht in Utrecht te gaan volgen om het ondernemingsrecht eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Doordat ik overlap had qua vakken van de notariële master met deze master heb ik uiteindelijk 2 trajecten gedaan, Commercieel Vermogensrecht en International Business. Zeker met mijn huidige functie bij een internationaal kantoor zijn beide van grote toegevoegde waarde!

Ik heb tijdens mijn tweede master veel ervaring opgedaan, mijn netwerk verbreed, maar bovenal gaf mij dit de kans om een semester in het buitenland te studeren en nog extra vakken te volgen. De keuze viel hierbij op de vakken van de master International Business Law aan de Case Western Reserve University in Cleveland en vrijwel alle vakken van de minor Recht, Innovatie en Technologie aan de UU. Dit was fantastisch en zou ik iedereen aanraden.

Wat heeft je doen besluiten om bij HVG Law je carrière te starten?

Tijdens mijn studie heb ik aan ontzettend veel recruitmentevents deelgenomen, zoals inhousedagen, bedrijvendagen en business courses, om op deze manier zoveel mogelijk soorten kantoren te leren kennen. Ik wilde goed voorbereid en weloverwogen mijn carrière starten. Ook heb ik bij vier grote kantoren en een kleiner kantoor tijdens mijn studie kunnen werken, zowel op het notariaat als de advocatuur. Ik heb HVG Law beter leren kennen tijdens een virtueel kantoorbezoek. Toen ik mijn laptop dichtklapte na die middag zei ik al: “Daar wil ik aan de slag!”. Uiteindelijk is dit positieve gevoel tijdens een ander event, de HVG Law Talk, alleen maar bevestigd en mij meer dan een jaar bijgebleven want toen ik uiteindelijk ging solliciteren ging mijn voorkeur direct uit naar HVG Law. Er wordt hier hard gewerkt, kwalitatief hoog werk geleverd en er is oog voor persoonlijke ambities, in combinatie met een sociale, informele sfeer. Deze sfeer op kantoor was voor mij doorslaggevend. Vergelijkbare kantoren doen soortgelijk werk, maar het is de sfeer die ervoor zorgt dat je het leuk hebt en dat je blij bent dit werk, bij een groot en internationaal kantoor, te kunnen doen.

Waarom ik uiteindelijk voor het notariaat heb gekozen is vanwege de rol die het notariaat in grote transacties speelt, mij ontzettend aanspreekt. De notariële kant van M&A is een soort puzzel, partijen geven hun wensen aan en jij gaat kijken hoe dit binnen de grenzen van de wet in de transactie past. Dit maakt elke deal weer anders en houdt het uitdagend. Uiteindelijk zorg je als kandidaat-notaris dat de transactie daadwerkelijk juridisch plaatsvindt.

Bij HVG Law werkt het notariaat uiteraard nauw samen met de advocatuur, ook bij interne curssusen en jurisprudentie overleggen nemen beide groepen deel. Daarnaast werk je ook met fiscalisten van EY Tax en in internationale teams met collega’s uit het global EY Law netwerk. Samen zorg je ervoor dat het werk tot een goed einde komt. Dat is de ideale combinatie voor mij.

Het global EY Law netwerk bestaat uit law firms actief in meer dan 90 landen waarbinnen met regelmaat op internationale projecten wordt samengewerkt. Samenwerken met collega’s uit andere landen en met andere culturen maakt het werk heel uitdagend en afwisselend. Het gaat in andere landen weer totaal anders dan wij gewend zijn in Nederland. Als ik mijn stage heb afgerond wil ik ook erg graag aan de slag op één van de Dutch Desks in de VS. Het liefst zou ik deze drie steden combineren.

Tijdens het solliciteren werd de nadruk naast de persoonlijke ontwikkelingen gelegd op het feit dat HVG Law sterk aan het groeien is, de alliantie met EY Tax en natuurlijk de mogelijkheid om als rotator een aantal maanden op één van de Dutch Desk in de Verenigde Staten te kunnen werken. Ook tijdens de gesprekken zelf merkte ik een groot verschil tussen HVG Law en andere grote kantoren; ieder gesprek bij HVG Law heb ik als een zeer professioneel, open minded en transparant ervaren. Ik was daardoor zo positief over HVG Law en ik had er zo’n goed gevoel bij dat ik de andere kantoren waar ik nog in het proces zat had laten weten dat mijn interesse naar een ander kantoor ging. Achteraf hoorde ik dat HVG Law bij mij vanaf moment één ook hetzelfde gevoel had. Een beter bericht kan je natuurlijk niet krijgen!

Wat valt je op nu je hier een aantal weken werkt?

Ik voel mij binnen mijn team en kantoor Rotterdam écht op mijn gemak. Daarbij heb ik het geluk dat inmiddels de corona maatregelen zijn opgeheven en er door kantoor weer tal van sociale activiteiten worden georganiseerd. Zo zijn we onlangs nog met team Rotterdam gaan jeu-de-boulen en gaan we in juni met heel HVG Law naar Gent, dit biedt een mooie gelegenheid om kantoorgenoten, ook van de andere vestigingen, op sociaal vlak beter te leren kennen.

Wat mij ook positief opvalt is dat er geen scheiding is tussen de functies. Het voelt niet hiërarchisch. Iedereen is heel open, enthousiast en sociaal. Je kan bij iedereen terecht met vragen. Je werkt veel samen met kantoorgenoten uit verschillende teams. HVG Law kent, deels, een open workspace waardoor kantoorgenoten door elkaar zitten, van ondersteuning, student-stagiaires tot seniors, ook alle expertises.

Persoonlijke ontwikkeling en opleiding draagt HVG Law hoog in het vaandel. Vanaf dag één kreeg ik allerlei nuttige cursussen inplannend middels de HVG Law School alsook een speciaal opleidingsprogramma gericht op jonge medewerkers voor juridische, soft skill en persoonlijke ontwikkeling. Onderdeel hiervan is dat ook wordt gestuurd op het volgen van cursussen die bijvoorbeeld niet direct bij mijn vakgebied horen zoals Litigation of Employment met het oog op een bredere ontwikkeling.

Verder krijg je vanaf dag één een buddy en een mentor. Een buddy is vaak een mede-junior en een mentor is een senior. Mijn mentor nam mij in de eerste week al gauw bij zich om te vragen wat mijn ambities en doelen zijn hier bij kantoor. Toen ik mijn ambities vertelde kreeg ik de reactie: “Nou dan gaan we daar samen voor zorgen!”

Last but not least, ik ervaar veel vertrouwen vanuit mijn team: op dag twee of drie kreeg ik al mijn eerste internationale transactie om aan mee te werken. Hier heb ik uiteindelijk vrijwel alle stukken voor gemaakt, kreeg deze deal een online publicatie en mocht ik op basis van een volmacht uiteindelijk de documenten voor deze transactie ondertekenen. Dat gaf echt een kick! Het vertrouwen dat je krijgt van kantoorgenoten met betrekking tot het feit dat je je werkt goed doet zorgt ervoor dat je je daar zelf ook geen enkel moment zorgen over maakt. Succes is voor mij ’s-ochtends opstaan en echt happy zijn met wat je dagelijks doet en dat heb ik bij HVG Law gevonden.

Voel je vrij om bij vragen of twijfels contact met mij op te nemen en dan vertel ik graag meer!

Nieuwsgierig geworden? We're Hiring! Bekijk onze vacatures.