Overslaan naar content

Joris Zielstra

Advocaat-stagiaire Corporate & Legal operations/tech

Vertel eens, wie ben je?

Ik ben Joris Zielstra. Ik heb in maart 2020 mijn master Ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden afgerond. Mijn masterscriptie heb ik geschreven over bestuurdersaansprakelijkheid én Artificial Intelligence. Ik merkte dat de vraag ‘hoe kun je technologie gebruiken ter ondersteuning van juridische dienstverlening?’ mij zeer interesseerde. Zo kwam ik in aanraking met technologie zoals Luminance. Na mijn studie ben ik een startup programma gaan doen en heb ik daarnaast bij een organisatie gewerkt die, door middel van Luminance, juridische ondersteuning op het gebied van DD’s leverde. Ik sprak in die tijd hierover veel met diverse advocatenkantoren, iedereen was enthousiast maar het werd weinig concreet. Totdat ik via een kennis in contact werd gebracht met Elgar Weijtmans, Tech consultant bij HVG Law, waarmee ik tijdens de eerste kennismaking ruim vier uur lang heb zitten sparren over technologie in de advocatuur, contractautomatisering en vergelijkbare onderwerpen. HVG Law was al ver vooruit in de juridische dienstverlening in combinatie met technologie.

Na mijn gesprek werd mij een werkstudentschap aangeboden als onderdeel van het Future of Law team van HVG Law.

Ruim zeven maanden heb ik bij HVG Law twee dagen per week gewerkt aan de verdere implementatie van Luminance en contract automation.

In eerste instantie dacht ik met presentaties en training de praktijk verder te enthousiasmeren voor technologie en juridische dienstverlening. Ik merkte uiteindelijk dat ik, door zelf mee te werken in een zaak waarbij ik het stukje technologie/automatisering voor mijn rekening nam, we langzaam de juiste stappen zetten en de praktijk verder in beweging kregen.

Wat heeft je doen besluiten om bij HVG Law je carrière te starten?

Grappig genoeg heb ik bijna mijn hele studie lang gezegd dat ik nooit de advocatuur in zou gaan. Ik wilde juist met technologie bezig zijn. Maar ook in al het werk dat ik hiervoor heb gedaan merkte ik de dat ik toch weer terugviel op het juridische. Ik ben goed met woorden en het is een veld waar ik goed tot mijn recht kom.

In de laatste weken van mijn contract ben ik met HVG Law in gesprek gegaan over mijn vervolgstappen en ambities.

HVG Law bood mij toen een unieke kans: een rol op het snijvlak van advocaat-stagiair in de corporate praktijk en Legal operations/tech. Deze kans was zo uniek, zoiets ging ik zeker nergens anders vinden.

Ook voor HVG Law was dit een geheel nieuwe rol waarover we op voorhand uitgebreid hebben gesproken en afspraken over hebben gemaakt. Enerzijds omdat ik natuurlijk moet kunnen voldoen aan de vereisten van de beroepsopleiding, anderzijds omdat het Legal Operations/tech aspect ook de juiste tijd en aandacht moet krijgen.

Ik heb het gevoel dat ik HVG Law opnieuw aan het leren kennen ben sinds ik Legal Operations/tech combineer met functie van Advocaat-stagiair Corporate Restructuring. Daar komt bij dat HVG Law en strategische alliantie met EY Tax heeft. Als je bezig bent met een herstructurering, werk je ook vaak samen met de collega’s van EY. Je werkt met mensen van Tax, Consultancy, Legal, Compliance Managers voor cliënten, ieder vanuit zijn/haar expertise en dat maakt dat je veel minder in je bubbel van juridisch advies zit. Omdat die disciplines vaak veel comfortabeler zijn met het gebruik van technologie maakt dat, dat dit ook weer zijn effect heeft op de betrokken advocaten en notarissen en creëer je met elkaar een soort sneeuwbaleffect waar het gaat om technologie. In dat opzicht denk ik dat advocaat zijn bij HVG Law écht anders is dan bij een ander advocatenkantoor.

Bij HVG Law maak ik dus tevens onderdeel uit van het Legal Operations team dat inzet op outsourcing en het gebruik van technologie bij juridische dienstverlening. De traditionele advocatenkantoren zijn, denk ik, zover nog niet. In mijn nieuwe rol pak ik dus wel de echte, traditionele advocatuur mee alsook de nieuwe manier van technologische juridische dienstverlening. In de lange adem voorspel ik ook dat als ik in mijn rol als advocaat doorgroei en meer verantwoordelijkheid krijg, ik de technologie er nog meer onderdeel van uit kan laten maken.

Wat valt je op, nu je een aantal weken in deze rol, bij HVG Law werkt?

Ik zit nog heel erg op een roze wolk. Ik voel mij bij HVG Law qua werksfeer meer op mijn gemak dan ik ooit eerder bij andere bedrijfsculturen heb ervaren.

De kantoorgenoten zijn leuk, vlot en collegiaal, iedereen is écht betrokken, mijn werk is leuk, uitdagend en afwisselend. Hier wordt echt de tijd genomen om je goed op te leiden. Ook in mijn specifieke geval wordt daar echt goed bij stilgestaan.

Mijn buddy geeft inhoudelijke begeleiding in mijn hoedanigheid als advocaat-stagiair in de Corporate Restructuring praktijk en mijn counselor is onderdeel van het Legal Operations team. Doordat er duidelijke afspraken zijn gemaakt over de invulling van mijn rol, ben ik volledig betrokken in de praktijk van beide teams en weten wij allemaal wat we van elkaar kunnen verwachten. Daar ben ik heel blij mee, want dat geeft ook het vertrouwen dat deze rol een succes wordt.

Terugkijkend is het uniek dat ik deze rol vervul, mijn grootste probleem was namelijk dat ik altijd allemaal verschillende dingen naast elkaar deed en ik daardoor niet alles 100% kon doen. Nu ben ik gestopt om bij diverse organisaties en teams te werken om diversiteit in mijn werkzaamheden te creëren. Ik werk nu voor één organisatie, waar alles samen komt, dus daar gaat ook 100% van mijn energie naartoe. Nu kan ik diversiteit in mijn werkzaamheden in mijn hoedanigheid als advocaat-stagiair Corporate Restructuring en Legal Operations/tech in één functie en voor één organisatie in praktijk brengen.

Nieuwsgierig geworden? We're Hiring! Bekijk onze vacatures.