Overslaan naar content

Berend de Graaf

Advocaat-stagiair Corporate M&A

Wie ben je, wat heb je gedaan, waar kom je vandaan, waar heb je gestudeerd?

Berend de Graaf, 25 jaar en geboren en getogen in Waddinxveen, een dorp naast Gouda. Ik heb gestudeerd in Utrecht. Na mijn Master Ondernemingsrecht in Utrecht heb ik de Master Handelsrecht in Rotterdam afgerond. Dit was een Engelstalige master, waar ik bewust voor koos om mijn juridisch Engels wat bij te spijkeren. Ik merk nu dat ik daar veel baat bij heb, omdat we bij HVG Law veel voor buitenlandse cliënten werken.

Ik koos voor Utrecht omdat daar mijn roots liggen. Daarnaast staat de Universiteit Utrecht heel goed aangeschreven. Dat was iets wat mij heel erg aansprak. Verder is Utrecht een echte (studenten-)stad, maar heeft tegelijkertijd ook wel iets kneuterigs. Dit alles tezamen voelde vertrouwd.

Wat heeft je doen besluiten om bij HVG Law je carrière te starten?

Ik kende HVG Law uiteraard al van naam. Wat ik altijd interessant vond aan HVG Law is de strategische alliantie met EY. Dat is toch iets waarvan je niet direct weet wat dit inhoudelijk precies betekent, maar het is een unieke propositie in de markt voor cliënten en voor de mensen die er werken. Dat vond ik heel interessant omdat je dan ook ervaring kan opdoen in multidisciplinaire teams, zoals in mijn geval met EY Transaction Advisory Services of Tax.

Ik wil mezelf niet beperken tot alleen het juridische. Ik vind rechten ontzettend boeiend - ik ben het gaan studeren met een reden en de keuze om advocaat te worden is heel bewust gemaakt - maar juist de zaken die zich op het snijvlak van andere disciplines bevinden vind ik heel leuk.

Binnen de Corporate M&A-praktijk heb je dat bij uitstek als het gaat om (internationale) transacties, financieringen en dergelijke. Dat vind ik echt heel boeiend.

Ik ben begonnen met een student-stage binnen Corporate Restructuring & Corporate M&A In Rotterdam. Na mijn student-stage mocht ik blijven als advocaat-stagiair Corporate M&A.

Tijdens mijn student-stage bij HVG Law heb ik bij een managementparticipatie gezeten, waar ook een collega van EY Tax aanwezig was. Daar hebben we met de cliënt vanuit zowel een juridisch als fiscaal perspectief de managementparticipatie besproken. Hierdoor werd het voor mij goed zichtbaar hoe de strategische alliantie vorm krijgt in de praktijk.

Ook merkte ik dat ik tijdens mijn student-stage echt bij senior advocaten en partners kon binnen lopen met mijn vragen. Ik had voorheen best wel een bepaald beeld van de advocatuur, als in dat het heel hard en hiërarchisch was, zeker M&A, wat wel echt de afdeling was waar ik heel erg veel interesse in had. Gelukkig merkte ik al gauw dat iedereen heel erg benaderbaar was en dat het contact juist heel erg vanzelf ging.

Eigenlijk wilde ik na mijn student-stage bij HVG Law nog een andere stage lopen.

Eenmaal bij HVG Law was er echter voor mijn gevoel op ieder vlak een hele goede klik. Zowel in de praktijk, waar ik veel en divers werk kon doen, alsook in het contact met de mensen, wat ik wel heel erg belangrijk vind. Ik wil me goed op mijn plek voelen en met name op de werkvloer, want daar ben je gewoon veel.

Op enig moment tijdens mijn stage vond er een closing plaats van een groot project, waar mijn mede stagiair en ik bij mochten zijn. Het was echt heel gaaf om te zien hoe zo’n teamprestatie samen wordt gevierd. Het is erg leuk om onderdeel uit te maken van zo’n team en de closing samen te vieren. Op dat moment merkte ik ook de oprechte waardering van bovenaf naar het team. Het is dus bikkelen - dat weet je als je voor de advocatuur kiest– maar er is ook de waardering die er tegenover staat, dat heb ik zeker ervaren.

Wat valt je op, nu je een aantal weken in deze rol, bij HVG Law werkt?

Dat de communicatie en de sfeer zoals ik deze heb ervaren tijdens mijn student-stage, hetzelfde is nu ik advocaat-stagiair ben binnen het Corporate M&A team.

Dat heb ik eerder wel eens ervaren toen ik mij ging oriënteren op bijvoorbeeld een universiteit of tijdens bedrijvendagen. De bloemen werden buiten gezet, de leuke mensen stonden buiten, super blij. Alles is leuk. De werkelijkheid is in veel gevallen anders.

Hier merk ik geen verschil ten opzichte van mijn student-stage. “What you see is what you get”

Verder merk ik dat, door mijn student-stage, er direct veel vertrouwen is en dat ik nu al zelf overeenkomsten draft en mijn eigen dossier beheer. Maar ook het contact met de cliënt: je wordt al snel gevraagd zelf contact op te nemen met de cliënt. Dat dwingt je om goed na te denken over de inhoud van je boodschap of vraag, de vraag of je niets over het hoofd ziet en welke toon juist is. Dat moet je toch leren.

Overigens vind ik dat het gehele leerproces bij HVG Law op een professionele, maar leuke manier is ingericht. Naast de reguliere beroepsopleiding en de HVG Law School word je bij HVG Law ook praktisch opgeleid. Zo krijgen we extra trainingen van senior advocaten. Deze trainingen zijn gericht op veel voorkomende en belangrijke onderdelen uit de M&A-praktijk. De trainingen worden gegeven op donderdagavond onder het genot van een pizza.

Ik vind de kantoorgenoten ontzettend benaderbaar. Dat vind ik heel fijn. Ik zou de mensen omschrijven als no-nonsense, toegankelijk en behulpzaam. Als ik ergens mee zit dan kan ik bij iedereen daarmee terecht.