Overslaan naar content

Manon de Mönnink & Chantal Breeman

Advocaat-stagiaires Corporate M&A in Rotterdam

Vertel eens, wie ben je? Ik ben Manon de Mönnink, ik ben 25 jaar en kom uit Twente. Ik heb best wel een reis afgelegd. Ik ben naar Rotterdam verhuisd toen ik 18 was. Eerst voor een andere studie, International Businesses and Languages aan de Hoge School Rotterdam. Tijdens mijn gehele studententijd ben ik actief geweest bij R.S.T.V. Passing Shot, waar ook meerdere studenten Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam lid zijn.

Hoe ben je tot de keuze voor Rechten gekomen? Tijdens de studie International Businesses and Languages vond ik eigenlijk alleen het vak internationaal privaatrecht leuk. Toen bedacht ik me in het tweede jaar van deze studie dat ik Rechten wilde gaan studeren. Ik kende ook al meerdere mensen die Rechten studeerden. Na dit tweede jaar heb ik een tussenjaar genomen en ben ik een stage gaan lopen op Gran Canaria. Na deze periode ben ik begonnen aan mijn bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eigenlijk, zoals Chantal ook al zei, vond ik ook elk aspect van de bachelor heel erg leuk. Toch heb ik er uiteindelik voor gekozen om de master Ondernemingsrecht te volgen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit, omdat het ondernemingsrecht relatief een breed rechtsgebied is, waarbinnen je nog veel verschillende richtingen op kan. Voor mij was het vanaf het begin al vrij duidelijk dat ik mijn bachelor en master nominaal wilde afronden.

Hoe kwam je bij HVG Law terecht? Na de zomer wilde ik graag twee stages lopen. Mijn eerste stage was bij HVG Law. Doordat deze stage zo goed beviel, begon ik steeds meer te twijfelen aan het doen van een tweede stage bij een ander kantoor. Als je naar je verstand luistert dan denk je doe die tweede stage nog maar, want dan kan je het vergelijken. Bij mij werd het gevoel steeds groter dat ik bij HVG Law op m’n plek zat. Het voelde goed en ik heb toen besloten om niet een tweede stage te lopen bij een ander kantoor, maar om te blijven bij HVG. Ik ben heel blij dat ik uiteindelijk hier aan de slag kon gaan. Het feit dat er geen sectiewissel is bij HVG Law sprak me ook heel erg aan.

Vertel eens, wie ben je? Ik ben Chantal Breeman en ben geboren in Barendrecht. Tijdens mijn studententijd ben ik in Rotterdam gaan wonen. Eerst in Kralingen, toen in Blijdorp en nu in het centrum. Ik heb eigenlijk wel in elk hoekje van Rotterdam gewoond. Ik heb mijn bachelor en master beide in Rotterdam gedaan.

Hoe ben je tot de keuze voor Rechten gekomen? Ik was vroeger op school heel goed in begrijpend lezen en presenteren. Ik had affiniteit met taal en zo kwam ik tot de keuze voor de studie Rechtsgeleerdheid. Tijdens mijn bachelor kwam ik erachter dat ik veel verschillende rechtsgebieden heel leuk vond, zoals arbeidsrecht, strafrecht en ondernemingsrecht. Uiteindelijk heb ik voor de master Ondernemingsrecht gekozen, omdat ik vind dat daar veel verschillende rechtsgebieden samen komen. Tijdens deze master kwam ik erachter dat ik een goede keuze had gemaakt. Door het onderzoekspracticum werd de keuze bevestigd.

Toen ik begon aan mijn master had ik nog geen stages gelopen. Daarom heb ik besloten om mijn master in twee jaar op te delen. Tijdens deze twee jaar heb ik 3 stages gelopen o.a. bij Unilever en Ploum. Ook ben ik naar Zweden geweest voor een uitwisseling in Stockholm! Ik kan het ook zeker aanraden om een stage buiten de advocatuur te lopen, vooral als je niet zeker bent of je de advocatuur in wilt gaan.

Door mijn stage bij HVG Law ontdekte ik dat binnen het ondernemingsrecht de praktijkgroep Corporate M&A mij het meeste aanspreekt. Vooral het snel schakelen, het schakelen met verschillende rechtsgebieden en de uiteenlopende werkzaamheden maken het zo leuk en dynamisch. Tijdens mijn stage mocht ik bijvoorbeeld helpen met contracten opstellen of kon ik cliëntbesprekingen bijwonen.

Hoe kwam je bij HVG Law terecht? Ik had een aantal personen werkzaam bij HVG Law al een paar keer gesproken bij verschillende recruitmentevents. Eén van deze events was het recruitmentdiner van het ondernemingsrechtelijk dispuut ORD  van de studievereniging JFR. Ook een aantal medestudenten waarmee ik de master samen had gevolgd, hadden al eerder stage gelopen bij HVG Law. Daar had ik veel goede verhalen over gehoord.

Ze vertelden dat er een open sfeer hangt binnen kantoor; je kan altijd bij iedereen binnenlopen. Ik was zelf ook heel nieuwsgierig naar de strategische alliantie met EY Tax en was benieuwd wat deze strategische alliantie voor mij  kon betekenen. Tijdens mijn stage heb ik hier meer over geleerd. De open en toegankelijke sfeer heeft mij doen besluiten hier te willen blijven. De open workspace heeft daar zeker aan bijgedragen. Zo krijg je mee waar iedereen mee bezig is en raak je makkelijk in gesprek over elkaars werk.

Tijdens mijn stage in september-oktober 2023, leerde ik Manon kennen.

Vakantie in Vietnam

Manon: Wanneer eenmaal duidelijk was dat ik niet een tweede stage ging lopen en bijna aan het werkende leven zou beginnen, hadden veel mensen tegen me gezegd dat ik nog een maand vakantie moest nemen. De laatste week van de stage kreeg het plan om op reis te gaan pas echt vorm en werd het duidelijk dat ik naar Vietnam zou gaan!

Het was een heel spontaan idee om samen te gaan. Chantal had die week ervoor haar aanbod gekregen. De week nadat de stage beëindigd was, gingen we nog naar een meeting op kantoor. Chantal had toen nog geen plannen voor de volgende maand en ik had al een paar keer tegen haar gezegd dat ze mee moest gaan. Één week na onze stage zaten we dus samen in het vliegtuig.

Chantal: Ik twijfelde een beetje, want ik had niet echt het geld om op reis te gaan en ik was er helemaal niet op voorbereid. We kenden elkaar natuurlijk ook pas twee maanden. Het zijn allemaal redenen om het misschien niet te doen, maar we dachten toch: laten we het doen!

Je hebt een visum nodig om Vietnam in te komen. Het plan was allemaal last-minute en daardoor nog wel even stressvol. Gelukkig hebben we dit allemaal nog op tijd kunnen regelen op het vliegveld.

Als stagiair werk je in principe niet veel samen, omdat ieder zijn eigen opdrachten en projecten krijgt. Je hebt natuurlijk wel heel veel steun aan elkaar. Als je bijvoorbeeld samen een koffietje gaat drinken dan bespreek je met elkaar hoe het ervoor staat, of je elkaar nog ergens bij kan helpen en deel je tips. We gingen samen wel standaard naar de borrel, zo leer je elkaar ook beter kennen dan alleen op de werkvloer.

Manon: Door het reizen zijn we wel echt vriendinnen geworden. Tijdens het reizen zie je elkaar wel op een andere manier en dat schept een band. Chantal en ik zijn allebei heel makkelijk in de omgang en daardoor hebben we ook nooit ruzie gehad op reis. Onze reis ging van Noord-naar Zuid-Vietnam. Voor ons beide was het hoogtepunt van de reis de Ha Giang Loop die we in de eerste week van onze reis hebben gedaan. Daarnaast hebben we natuurlijk genoten van al het lekkere eten en de cultuur. Het was heel fijn om er écht even helemaal tussenuit te zijn om jezelf op te laden voor je het werkritme in gaat.

Na onze reis hadden we zin om aan de slag te gaan! Bij terugkomst voelde het niet alsof we een maand weg waren geweest. Sinds februari zijn wij beide advocaat-stagiair op de sectie Corporate M&A op het kantoor in Rotterdam. Wij zijn tegelijk beëdigd en zijn nu al een paar maanden met veel plezier aan het werk.

Nu wij aan het werk zijn komen er wel meer verantwoordelijkheid bij kijken. Je bent nu echt bij alle stukken van het proces betrokken. Ondanks dat onze stage best druk was, zijn onze dagen nu écht goed gevuld. Dat maakt het lekker uitdagend. Het is fijn dat we bij iedereen altijd terecht kunnen voor vragen.

 

Tip van ons: Als je benieuwd bent naar een kantoor, loop vooral stage. Het is misschien spannend, maar het zijn maar twee maanden. Binnen die twee maanden kan je een goed beeld krijgen van een kantoor. Wat voor type mensen er werken en wat voor type zaken er behandeld worden. Je kan ook altijd langs een inhousedag gaan om de sfeer van het kantoor te proeven. Het blijft een spannende periode, maar gezonde spanning is altijd goed!